Boek over integrale geboortezorg verschenen! | Blog Inge Boesveld

“Het mooie aan het boek vind ik dat er veel verschillende wetenschappelijk verantwoorde aspecten van integrale geboortezorg in worden besproken: het geeft achtergrondinformatie, een stand van zaken, voorbeelden, maar ook praktische handvatten om ermee aan de slag te gaan”

 

Afgelopen maandag 29 oktober was het zover: het boek Integrale geboortezorg. Samen bevalt goed werd tijdens een feestelijke bijeenkomst onthuld. De inspirerende middag startte met een korte filosofische reflectie op het boek door René ten Bos (denker des Vaderlands). Vervolgens reageerde Jitske Wildschut op zijn bespiegelingen vanuit het perspectief van de doelgroep voor integrale geboortezorg: de zwangere. Zij is momenteel 24 weken zwanger van haar vierde kindje en heeft dus ruime ervaring met geboortezorg. Beiden hadden verrassende inzichten, waar de aanwezigen kort op konden reageren. Tenslotte onthulde samensteller en eindredacteur Hajo Wildschut het boek en zette de ontwerper van de speciaal ontworpen omslag, Ronald Coffie, nog even in het zonnetje. Het boek ziet er prachtig uit!

De volgende dag hebben we het boek persoonlijk overhandigd aan Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in zijn kamer op het ministerie. Van 8.45 tot 9.00 uur, voorafgaand aan de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer en debatten over faillissementen van ziekenhuizen in de Tweede Kamer, kregen wij de tijd om het boek toe te lichten en het belang ervan te onderstrepen.

Ik vond het heel bijzonder de geboorte van een boek van dichtbij mee te mogen maken. Ik was als auteur betrokken bij het schrijven van twee hoofdstukken en heb me de laatste periode van het schrijfproces mogen bemoeien met de redactie van het geheel. Het mooie aan het boek vind ik dat er veel verschillende wetenschappelijk verantwoorde aspecten van integrale geboortezorg in worden besproken: het geeft achtergrondinformatie, een stand van zaken, voorbeelden, maar ook praktische handvatten om ermee aan de slag te gaan. Voor het eerst is dit overzichtelijk bij elkaar gebracht in één boek. Daarnaast hebben heel veel auteurs vanuit verschillende disciplines meegeschreven: een multidisciplinair boek. Dit was zelfs voor de uitgever Bohn Stafleu van Loghum een unieke gebeurtenis: tot nu toe gaven zij uitsluitend boeken uit bestemd voor één discipline.

Ik ben heel benieuwd of het boek ‘bevalt’ en of het aan onze hoge verwachtingen, maar vooral die van de lezers en gebruikers, zal voldoen. Namelijk een bruikbaar boek als ondersteuning bij de implementatie van integrale geboortezorg in Nederland: veilige, doeltreffende en doelmatige zorg, geleverd door verschillende disciplines, toegesneden op de behoeften en wensen van de zwangere en haar partner.

Ik hoop de komende periode regelmatig iets over de onderwerpen uit het boek te kunnen schrijven, als onderdeel van de revalidatie na mijn ongeluk van januari jongstleden: gewoon weer regelmatig langere tijd (kunnen) zitten achter mijn bureau.

Inge Boesveld is verloskundige en onderzoeker, en mede-auteur van het boek Integrale geboortezorg. Samen bevalt goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *